Instructiuni de utilizare a mansonului de silicon ALPS

 

Cum se imbraca mansonul

Desi nu este nevoie sa se aplice pe bont nici un tip de lubrifiant, puteti totusi utiliza o cantitate mica de pudra de talc sau de lotiune pentru piele pe baza de silicon Alps ( SL 108 ). Evitati folosirea de gel pe baza de petrol sau alti lubrifianti pe baza de uleiuri intrucat acestia pot deteriora mansonul. Pudra de talc ar putea forma o grosime neuniforma pe suprafata mansonului deci, este de preferat sa se foloseasca lotiunea SL 108.

Puteti instala mansonul fie intorcandu-l pe dos si facandu-l sul, fie imbracandu-l ca pe un ciorap. In cazul in care preferati sa-l intoarceti pe dos, folositi putin talc pe partea exterioara pentru a inlesni rularea.

Se vor elimina eventualele pungi de aer care s-ar fi putut forma intre bont si manson. Se introduce bontul in cupa protetica.

Cum se pastreaza mansonul

Cand nu folositi mansonul, totdeauna introduceti in interiorul lui suportul din material expandat deoarece daca se lasa mansonul in stare plata pentru perioade de timp mai lungi se pot forma cute.

Cum se curata mansonul

Zilnic: Se spala mansonul si bontul cu apa calduta si sapun neutru, cum este detergentul Alps PD595 sau alte sapnuri hipoalergice cu Ph echilibrat. Se va folosi o batista higienica, dar nu se va freca si nici nu se va zgaria deoarece se poate deteriora mansonul. Clatiti-l cu grija apoi uscati mansonul cu un servetel de hartie uscat si curat.

Saptamanal : Turnati o mica cantitate de alcool pe o carpa moale si curata. Curatati bine mansonul cu aceasta carpa, uscati-l cu un servetel de hartie si imprastiati putin talc pe exteriorul mansonului. NU INTRODUCETI MANSONUL IN ALCOOL.

Ocazional: Cand tesatura devine prea murdara, se spala in masina de spalat in programul la rece cu limpezire din abundenta si folosind detergent pentru tesatura. Apoi se stoarce prin centrifugare.

Pentru a elimina o pata de pe tesatura, se foloseste o carpa umezita cu acetona si se freaca pana cand tesatura se curata. NU INTRODUCETI MANSONUL IN ACETONA.

 

 

Cele mai frecvente intrebari si solutii posibile

Intrebare: Pacientul, dupa ce a folosit pentru prima data mansonul, acuza o transpiratie excesiva.

Raspuns: O transpiratie excesiva este normala. Aceasta se va diminua treptat in timp de 2-6 saptamani. Puteti folosi un antitranspirat insa, in cazul in care apar eruptii cutanate, nu prelungiti folosirea acestuia.

Intrebare: Mansonul se taie deasupra genunchiului sau imediat deasupra marginii cupei protetice sau este indoit peste cupa protetica pentru a permite suspendarea?

Raspuns: Puteti proceda in ambele moduri. Noi recomandam sa taiati 2,5 cm. deasupra marginii cupei protetice. Pentru taiere puteti folosi foarfeca, un cutit circular sau un cutit incalzit pentru material plastic. Daca preferati sa indoiti mansonul peste cupa protetica, asigurati-va ca marginea cupei protetice este bine netezita, in caz contrar veti provoca o rupere a mansonului ( acest tip de deteriorare nu este prevazuta in garantie ).

Intrebare: Mansonul se pateaza foarte usor, aceasta caracteristica poate influenta randamentul sau?

Raspuns: Nu, nu infuenteaza deloc asupra comportarii sale. Este adevarat ca mansonul se pateaza usor. In cazul in care pata nu poate fi eliminata prin procedura de curatare mai sus descrisa, recomandam sa se acopere zona cu un ciorap sau o aparatoare de forma conica din spandex disponibila la Alps.

Intrebare: Am observant ca pe suprafata mansonului s-au format cateva microfisuri.

Raspuns: Microfisurile se pot forma:

a)      Cand mansonul ramane in contact cu derivatii de petrol si uleiuri organice, inclusiv acizi grasi de origine umana, o perioada lunga de timp. De asemenea, pielea grasa a unor pacienti poate fi suficienta pentru a determina formarea de fisuri. In cazuri de acest fel durabilitatea mansonului este sesibil diminuata. Asadar, este specialistul in proteze cel care va decide daca utilizarea acestui manson este adecvata pentru acesti pacienti.

b)      Mansonul este intins peste 100% din lungimea sa originala si este mentinut in aceasta stare de supraextensie.

Intrebare: Cum pot sa evit cazul de desprindere a cuiului de fixarea distala a mansonului?

Raspuns: Se va folosi Loctite pentru blocarea filetelor nr.242 sau un echivalent.